Diş taşı temizliği, dişlerin dış kısımlarında bulunan çay, kahve, sigara vb etkenler nedeniyle oluşan renklenmelerin diş hekimi tarafından mekanik aletlerle temizlenmesidir. Dişlerin içine nüfuz etmiş lekelenmeler ve dişin içerisinde doğuştan var olan renklenmeler ise ancak beyazlatma işlemi ile açılabilmektedir. Farklı renklenmeler farklı tedaviler gerektirir. Bu nedenle ne tip bir uygulama yapılması gerektiğine diş hekiminiz ile birlikte karar vermeniz, piyasada satılan beyazlatma ajanlarını ezbere kullanmamanız en doğrusudur. Beyazlatma işlemi iki şekilde uygulanır:

Ev Tipi Beyazlatma (Home Bleaching)

Ağızdan alınan basit bir ölçü ile kişiye özel hazırlanan plastik ağızlıkların içerisine karbamit-peroksit esaslı jeller konularak yapılan ve kişinin evde rahatlıkla uygulayabileceği bir beyazlatma işlemidir. Ortalama 5–7 günde istenilen beyazlatma sağlanabilmektedir.

Ofis Tipi Beyazlatma

Diş hekimi muayenehanesinde 1 saat içerisinde gerçekleştirilebilen, basit ve ağrısız bir işlemdir. Bu beyazlatma yönteminde yüksek konsantrasyonda beyazlatma ajanı kullanılmaktadır. Bu sayede çok hızlı bir şekilde çoğu zaman tek seansta dişlerin renginde açılma sağlanabilmektedir. Yüksek konsantrasyonda olmaları dişlere kesinlikle zarar vermez.

Herkesin Ağız ve Diş Sağlığını Önemsiyoruz.

Dişler ne kadar beyazlar?

Dişlerin beyazlama derecesi öncelikle başlangıç renklerine bağlı olarak kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Sarı tonlu dişler kolaylıkla 2-6 ton beyazlayabilirken; yeşil ya da gri tonundaki dişlerin beyazlaması daha zor olmaktadır.

 

Estetik Diş Hekimliği Uygulamaları

1. Zirkonyum Diş Kaplama – Lava

Diş Hekimliği’nde diş estetiğinin önemi gün geçtikçe artmaktadır. Gelişen yeni teknolojiler sayesinde estetik diş uygulamaları ön plana çıkmaktadır. Günümüzde dişlerin kuronla kaplanmasında uzun yıllardır kullanılan metal destekli porselenler yerini artık zirkonyum alt yapılı porselenlere bırakmaktadırlar. Zirkonyum diş kaplamaları, ışığı geçirebilmeleri sayesinde eski metal diş kaplama uygulamalarına göre çok daha estetik bir görüntü sağlamaktadır. Ayrıca zirkonyum diş kaplamalarının dişeti ile uyumları çok iyidir. Metal destekli kaplamaların aksine dişetinde hastalık veya alerjik bir probleme kesinlikle neden olmazlar.

2. Yaprak Porselen – Laminate Veneer

Dişlerin ön yüzeyleri olan dudak ve yanakla temas eden yüzeylerine yapıştırılan, çok ince yapıdaki porselen yaprakçık seramiklerdir.

Genellikle dişler hiç kesilmeden uygulanabildiği gibi dişlerin üzerinden 0.3 mm kadar bir pürüzlendirme yaparak da uygulanabilmektedirler. Yaprak Porselenler, çok ince olmaları ve metal içermemeleri sayesinde gelen ışığın geçmesine imkân tanırlar. Bu sayede doğal diş gibi görünürler ve estetik görünümleri son derece başarılıdır. Kişiye özgü doğru renk ve model çalışması yapılırsa yapay görüntü olmaz ve doğal bir görüntü oluşur.

3. Diş Beyazlatma – Bleaching

Diş taşı temizliği, dişlerin dış kısımlarında bulunan çay, kahve, sigara vb etkenler nedeniyle oluşan renklenmelerin diş hekimi tarafından mekanik aletlerle temizlenmesidir. Dişlerin içine nüfuz etmiş lekelenmeler ve dişin içerisinde doğuştan var olan renklenmeler ise ancak beyazlatma işlemi ile açılabilmektedir. Farklı renklenmeler farklı tedaviler gerektirir. Bu nedenle ne tip bir uygulama yapılması gerektiğine diş hekiminiz ile birlikte karar vermeniz, piyasada satılan beyazlatma ajanlarını ezbere kullanmamanız en doğrusudur.

4. Porselen Dolgu Uygulamaları – Inley/Onley

Çürük veya travma gibi bir nedenle doğal dişin çiğneme yüzeyinin yarısından fazlası veya bir kenarı zarar gördüyse standart dolgu veya kaplama yerine tercih edilen restorasyonlardır. Çünkü standart dolgular, böyle büyük madde kaybı olan dişlerde yeterli başarıyı gösteremezler ve uzun ömürlü olmazlar. Bu dişlere kaplama yapılmak istenirse de gereksiz yere diş kesilecek ve kişi doğal dişi yerine kaplama kullanmak zorunda kalacaktır. Halbuki İnley – onley uygulamaları sayesinde dişteki madde kaybına göre özel porselen dolgular hazırlanır ve dişin eksik kısmına bu porselen dolgular porselen dolgular yapıştırıır. Bu porselenler estetik açıdan dişe çok uyumludur ve çiğneme kuvvetlerine çok dayanıklı ve çok uzun ömürlüdürler.

5. Bonding Uygulaması

Bonding uygulaması yani adeziv sistem dişlerin rengini ya da şeklini değiştirmek, boyutlarını büyütmek ya da dişlerdeki kusurları tedavi edebilmek için dişlere yapılan ilavelerle uygulanır. Bunun için kullanılan malzemeler yani mikrofil ajanlar, doğal dişlerde diş yüzeyine tutturularak dişlerdeki renk ve şekil bozukluklarının kolayca giderilmesini sağlar. Bu uygulamalar günümüzde koruyucu diş hekimliğinde en fazla tercih edilen ve kullanılan işlemler arasındadır. Bu sayede kişilerde en az diş kaybı sağlanır. Hastalar herhangi bir acıya maruz kalmadıklarından, anestezi uygulamasına bile gerek kalmaz. Dişler son derece doğal bir görünüme kavuşarak, kişilerin yaşama daha iyi bakmasına yardımcı olur.

6. Kompozit (Lazer) Dolgu

Kompozit dolgular diş hekimleri tarafından en sık uygulanan estetik olarak tabir edilen dolgulardır. Çürüyen dişlerde, kırılan yada herhangi bir zedelenmeye mahruz kalmış olan dişleri onarmak için uygulanan bir kompozit reçine uygulamasıdır. Ayrıca kompozit dolgu uygulamaları görsel anlamda dişlerin daha uzun gözükmesi, dişlerin arasında olan boşlukların kapatılması ve fonksiyonel olarak diş çürüklerinin kapatılması ve sağlamlaştırılması gibi çok çeşitli yönlerde uygulanabilmektedir.

Scroll to Top