Diş dokusu farklı etkiler yardımıyla çürüme diye bilinen olgu ile karşı karşıya kalmaktadır. Her yaşta görülebilen diş çürümesinin önlenmesi, oluşan çürüğün temizlenerek boşluğun dolgu maddesi ile kaplanması Konservatif Diş Tedavisi olarak adlandırılır.

Diş çürükleri farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilir. En çok bilinen nedenler arasında dişlerin düzgün ve yeterli fırçalanmaması, bakteri plakları, asitli ve şekerli beslenmenin fazlalığı veya genetik ya da zamanla oluşan tükürük yapısındaki bozukluklar (diyabet ve tükürük azlığı rahatsızlıkları gibi) diş çürümelerine neden olmaktadır. Çürük, oluşumunun ardından tedavi edilmediği takdirde kanal tedavisine kadar ilerleyen tedavi seçeneklerine ve hatta dişin tamamen kaybedilmesine yol açabilir.

Tanı ve Tedavi

Diş çürüklerinin büyük bir kısmı gözle görülebilir durumdadır. Diş minelerinde oluşan siyah lekeler çürüğün başladığının belirtisi olarak kabul edilir. Ancak diş minesinin iç kısmında oluşan çürükler fark edilmeyebilir ve ağrı, sızlama şikayetleri ile yapılacak başvurularda röntgen sonrası tanı konulabilir. Konulan tanının ardından Konservatif Diş Tedavisi veya endodontik tedavi uygulamasına karar verilir. Çürük yüzeyde bulunuyorsa kanal tedavisine gerek duyulmaz. Çürük temizliğinin ardından dolgu yapılması için dişin dokusunda çürük nedeniyle aşınma, bozulma veya yapısal bozukluk olması gerekir. Temizlenen diş yerine göre uygulanacak dolgu maddesi ile doldurularak tedavi tamamlanır.

Herkesin Ağız ve Diş Sağlığını Önemsiyoruz.

Konservatif Diş Tedavisi Dolgu Çeşitleri

Diş çürüğünün ilerlemesinin engellemesi amacıyla temizlenmesinin ardından oluşan boşluğun doldurulması için 3 alternatif dolgu seçeneği bulunmaktadır. Konservatif Diş Tedavisi işlemlerinde uygun olan dolgunun yapılması ve estetikten öte kullanıma dikkat edilmesi esastır.

Amalgam Dolgu

Gümüş, kalay ve bakır karışımının cıva ile reaksiyona girmesi sonucu elde edilen metal bir dolgudur. Cıva bu karışımda tepkimeye girdiği için sağlığa zararlı bir etkisi bulunmamaktadır. Amalgam Dolgu görünüş açısından estetik görünümler vermemektedir, parlayan bir metal gibidir. Ancak özellikle çiğneme ve ezme işlemi gören arka azı dişlerinde etken olarak kullanılmaktadır.

Kompozit (Estetik) Dolgu

Her renkte kullanılabilir olması estetik görünümler kazandırmaktadır. Kompozit dolgu en çok kullanılan dolgu çeşididir. Sertlik derecesi düşük olduğundan kullanıma bağlı olarak kısa ömürlüdür.

Porselen Dolgu

Estetik dolgular arasında en sağlam ve kullanışlı olanıdır. Ana maddesi dışarıda sertleşir ve dişe tam olarak oturur. Aşınma yapmaması ve büyük alanlarda kullanılabilme özelliği nedeniyle daha çok kaplamalarda kullanılmaktadır.

Scroll to Top